Mark Retera (Eindhoven, 16 mei 1964) studeerde aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen. Hij publiceerde zijn eerste strips in het small-press tijdschrift Lekker Prakken. Tussen 1985 en 1989 tekende hij voor dit blad de strip Aksieburo Ket.

Als gediplomeerd cognitiewetenschapper maakte Mark furore met zijn gagstrip Dirkjan. Een slungelige eeuwige student die het voortdurend te stellen heeft met vrouwen, pizzakoeriers, kabouters en zijn ergste vijand, zichzelf. Met Dirkjan bewijst Retera de koning te zijn van absurditeiten à la Monty Python en Gary Larsons The Far Side.

Dirkjan begon zijn loopbaan in studentenbladen als ANS en Iris, maar vond al gauw zijn weg naar het grote publiek middels het striptijdschrift Sjosji, de voortzetting van Sjors en Sjimmie Stripblad. De grappen van Dirkjan worden gekenmerkt door hun absurdisme en hun vaak totaal onverwachte clou. Na het verdwijnen van Sjosji en zijn opvolger Striparazzi wordt de strip geplaatst in verschillende kranten. Helaas moest Dirkjan zijn plekje in het Haarlems Dagblad, het Leidsch Dagblad en de Gooi- en Eemlander opgeven door de controversiële serie rond de meedogenloze onderwijzer Van Druten. Sinds 2008 verschijnt de strip weer dagelijks in krant, onder meer in het Algemeen Dagblad en Het Parool.

Naast Dirkjan maakte Retera ook karikaturen voor Panorama en werkte hij mee aan de 3D animatieserie Café De Wereld voor het VARA programma De Wereld Draait Door. In 2001 won Mark Retera de Dirk Wiardaprijs voor zijn stripserie, en in 2004 kon hij ook de Stripschapprijs aan zijn verzameling toevoegen.